Страници

Свинско месо с прясно зеле



По този начин приготвям зелето в къщи и понеже често ме питат за рецептата я публикувам и тук. Не знам дали се различава от другите рецепти, сигурно всеки си има някаква тънкост. Не съм мерила продуктите, но ще запиша ориентировъчни количества, като няма проблем да се променят.

Продукти:
1/2 кг свинско месо (плешка, врат, гърди, бекон)
1 средна зелка
1/2 ч.ч. олио
3 домата ( или от консерва 300 гр)
1 ч.л червен пипер
сол
щипка кимион, млян

Приготвяне:
Зелето се нарязва. Разбърква се със солта и се намачква леко с ръце.
Месото се реже на кубчета, ако са гърди – по ребрата и се поставя в тенджера със загрятата мазнина. Разбърква се. Отгоре се изсипва зелето. Оставя се на среден огън под капак да се задушава, като един-два пъти се разбърква внимателно.
Когато зелето започне да омеква(след около 30 минути) се добавя червеният пипер, разбърква се, добавят се доматите, обелени и нарязани на кубчета, кимион и около 1 ч.ч. вода.
Оставя се да се вари, ако е необходимо се добавя още вода. Малко преди готовност (след около още 20 минути) се премества в тава и се поставя в загрята на 200 градуса фурна да се запече до готовност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар