Страници

Великденска погача


На Великденската трапеза задължително присъства Великденският хляб. Познат е като Кравай, Кукла, Боговица, Паска и др.

Потърсих информация в интернет относно всички традиции, свързани с хляба и ще се опитам накратко да ви споделя за него:

Великденският хляб се приготвя от пшенично брашно. Житото е традиционно отглежда земеделска култура по българските земи и символизира плодородие и растеж.
Вместо мая за замесването се използва квас, но в днешно време може и с мая.
Докато втасва върху тестото се поставя здравец.
Ако използвате Просфорен печат или искате да направите друг отпечатък, поставете го отгоре, върху тестото, докато втасва.
Хлябовете са разнообразни по форма – кръгли, с форма на лира или елипса.
Имат различни декорациите са разнообразни: соларни символи, растителни елементи, кръстове, бобови и царевични зърна, сушени сливи, стафиди и великденски яйца.
Великденският хляб не се реже, а се чупи. Хлябът се разделя на толкова парчета, колкото са хората на трапезата, а първото парче се отделя за Богородица.
Обредните великденски хлябове са предназначени за празничната трапеза, за кръстника и близките, за лазарската кумица.


Как точно ще приготвите вашият празничен хляб, как ще го украсите, дали ще спазите напълно традициите... това е ваш избор, но най-важното е че ще е замесен с любов и вяра. Ето и нашата:

Великденска погача


Тестото е сметановото тесто на Ева Тонева: www.evatoneva.com И аз за пореден път ще благодаря на Ева, за чудното тесто!

Продукти:
за тава с диаметър 24 см

650 гр. брашно + за доомесване
1 ч.л. сол

2 ч.л. захар
10 гр суха мая , /около 1 1/2 пак.
250 мл топло прясно мляко / не горещо

1 жълтък
70 гр. краве масло на стайна температура или размекнато в микровълнова /Не течно/
200 гр. заквасена сметана

Допълнително:
1 жълтък + 2 с.л. прясно мляко за намазване на питката
1 белтък, за слепване на елементите
олио или разтопено краве масло, за намазване на елементите


Начин на приготвяне:
Изсипете маята и захарта в 120 мл от прясното мляко, разбъркайте и покрийте с прозрачно фолио. Оставете да шупне за 10 минути.
Пресейте брашното и солта в купа, направете кладенче.
В кладенчето изсипете заквасената сметана, кравето масло, жълтъка, останалото прясно мляко и маята. Замесете меко тесто. Когато започне да се отлепва от стените на купата, го прехвърлете върху плота и месете докато престане да лепне, като при необходимост добавяйте брашно. Тестото трябва да е меко и еластично. Ударете го 100 пъти в плота.
Оформете го на топка, поставете в набрашнена купа, покрийте с прозрачно фолио и кърпа и оставете да втаса на топло до удвояване на обема.


Извадете го и го оформете по желание.
Надявам се по снимките да се разбира как съм оформила моята, само ще допълня няколко думи:
За елемента, който прилича на подкова:
Първо направете правоъгълна кора, намажете я с разтопено масло, навийте на руло.
След това направете правоъгълна кора, поставете рулото в средата й по дължина и направете разрези по цялата кора от двете страни. След това започнете да ги кръстосвате върху рулото. Като мажете с разбит белтък, за да залепнат.
Прехвърлете оформеното тесто в тава, намазана с олио и поръсена с брашно, извийте на подкова.



За елемента "Слънце":
Направете 3 кръгли кори и ги поставете една върху друга, като намазвате с разтопено масло помежду им. Отгоре не мажете.
Разрежете все едно режете пица, но без да стигате до външната част, а само в средата. След това загънете разрезите на вън и така получавате в средата празен кръг. Във който след това ще поставите кръгла питка с Просфорен печат.




Оставете тестото да втасва заедно с печата, така то ще тежи и отпечатъка ще стане по-красив.





Покрийте тестото с прозрачно фолио и оставете да втаса, до удвояване на обема.
Намажете с разбит жълтък с 2 с.л. прясно мляко.



Изпечете питката на 180 градуса, на ниска или средна скара, в предварително загрята фурна, за около 30-40 минути, до зачервяване.

Извадете питката, намажете я с масло, аз намазвам с бучка масло- то се разтопява от топлината.

Завийте питката с кърпа и я оставете за около 10 минути.



3 коментара:

  1. Здравейте! Искам да попитам елемента подкова и елемента слънце с едно тесто ли се правят, или се замесва 2? Тъй като ми се вижда малко 650 гр. Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, да с едно тесто съм направила всичко, но тя ми е малка тавичката - диаметър 24 см. Сега ще добавя и в текста на рецептата;). Приятна вечер!

      Изтриване
  2. Благодаря за отговора! Имам намерение да я направя за Тодоровден, дано успея! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване