Страници

Пържен ватос със сос Τζατζίκι

Дата на публикуване: 12.10.2011 г.
Дата на обновяване: 27.07.2019 г.


Т

ази риба се среща и като: ватус, ватос, морска лисица. Цяла риба не съм виждала, освен на снимки. Знам, че определени части от нея се ядат и почистването и не е шега работа :). Освен това знам, че при хрущялните риби е възможно да има силна миризма на амоняк, ако не се почистят и съхранят добре. Пробвала съм акула с такава миризма брррррррррр.






Пържен ватос със сос Дзадзики


Взех си перки от ватос, замразени и почистени.
За всеки случай като ги нарязах ги потопих за 5 мин. в смес от вода с малко оцет. После добре измих.
Нарязването е по костите, или по-точно хрущялите. При по-големите перки се получават дълги прави парчета, а при по-малките - нещо като триъгълници.
Готовите парчета се посоляват и се потапят в царевично брашно.
Изпържват се в горещо олио и се изваждат върху салфетка, за да се отцедят от излишната мазнина.


  


Аз ги сервирах със гръцки сос Τζατζίκι (Дзадзики), който е нещо като нашата "снежанка".


продукти:
1 голяма краставица
300 гр гръцки Йогурт или изцедено кисело мляко , аз открих  гръцко изцедено в Кауфланд, иначе може всякакво :)
2 пресовани скилидки чесън
1. с.л. ситно нарязан копър
2-3 супени лъжици зехтин
Черен пипер/ бял пипер прясно смлян



Краставицата се обелва и настъргва на едро ренде и се оставя в гевгир за 2 часа да се изцеди. Бърз вариант на отцеждане е да се постави в тензух(марля) и да се изстиска с ръка.
В киселото мляко се добавят чесън, копър, зехтин и черен пипер.
Разбърква се добре.
Добавя се и краставицата.
Отново се разбърква.
Дзадзики се охлажда в хладилник за няколко часа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар